Vyhľadávanie

Kontakt

Folklórna skupina Javory a Liesky z Badína

Obecný úrad Badín 048/4182601

Organizačný vedúci: Ing. Juraj Hano 0903 820 295
e-mail: hanoj6@gmail.com

biroscak@hotmail.com

Stavanie mája v Badíne 28.4.2023.

03.05.2023 17:07

Je chvályhodné, že obec Badín udržiava staroveké tradície stavania "májov" v predvečer mája. Voľakedy na dedine bolo dobrým zvykom, že mládenci, ktorí mali v dedine milú dievčinu, tak jej pred domom  v noci pred prvým májom postavili strom. Bolo to na znak ich lásky k danej dievčine a pre ostatných mládencov na výstrahu, že už má mládenca. V súčasnosti sa na dedinách stavia poväčšine jeden, možno dva spoločné máje pre všetky dievčatá. Už sa nemá ani kto pobiť kvôli prebratiu dievčaťa.

Počasie bolo k nám relatívne láskave, bolo pod mrakom, ale nepršalo, ako po minulé roky. Bolo pomerne chladno na to, ako sme boli oblečení. Nabudúce sa musíme teplejšie obliecť, lebo viacerí z nás prechladli.

Nálada bola medzi nami dobrá, nebol žiaden stres, tak sa nám spievalo veľmi dobre. Naše vystúpenie si pozrelo oproti predchádzajúcim rokom omnoho viacej divákov. Pred nami vystupovali deti z Badína, tak boli aj ich rodičia. Týmto  máme sériu jarných vystúpení za nami a teraz pripravujeme program na letné vystúpenia.

Michal